Dramatikus népmesefeldolgozások meseszóval és színházi formákkal


Különleges alkalmakat kínálunk a Csűrdöngölő Kulturális Egyesület mesemondóival karöltve. Az ország legjobb élőszavas mesemondóit hallgathatjuk, s közben velük játszunk közösen egy-egy népmese kontextusában, a mese keretein belül. Így a résztvevők a foglalkoztató során nem csak passzív hallgató-befogadók maradnak, hanem egyik pillanatról a másikra a mesemondó, és a színházpedagógus-foglalkozásvezető aktív partnerévé, játszópajtásává válhatnak. 

"Ha a gyerek a tévében nézi a mesét, akkor készen kapja a képet, következésképpen nincs belső képkészítés. Ám, ha szavakkal mesélek, az agyában belső képek keletkeznek. Minél ritmikusabban mesélek, "egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy", annál erősebb a kép. A belső képkészítés, mondja a pszichológia, elaboráció, feldolgozás. Feldolgozódnak a vágyak, a feszültségek, az indulatok. Miért nyugszik meg este a gyerek, ha mesélek neki? Miért megy le a láza a beteg gyereknek, ha mesélek? Mert a feldolgozás során relaxálódik. Játék során is a belső kép a lényeg: sétálsz át a szobán és rád szól, hogy ne lépj a szőnyegre, mert az a tenger. Vizsgálatok igazolják, hogy miközben tudja, hogy az valójában a szőnyeg, egyúttal látja a tengert is. Belső kép! ...Magyar vizsgálatok szerint az a gyerek, akinek mindennap meséltek, az iskolába lépéskor anyanyelvi fejlettségben másfél évvel előzheti meg azt, aki csak rendszertelenül hallgatott mesét. Márpedig az anyanyelv a szilárd, szuverén gondolkodás alapja. Mert nem úgy van, hogy először gondolkodik a gyerek, csak még nem tudja elmondani. Nem. Előbb beszél, és abból nő ki a gondolkodás. Minél gazdagabban beszél, annál gazdagabb a gondolkodás. ...Mesélj neki minden áldott nap. ...Az élete igazolja vissza, hogy szántál-e erre elég időt: ha sok mesét hallott, ő is olvasni fog, és az olvasás segít élni, életben maradni, növeli az empátiát, a másik ember és a világ megértését." (Vekerdy Tamás)

Minden korosztálynak, kicsiknek, és nagyoknak egyaránt ajánljuk ezt a remek, különféle népmesékre épülő, komplex foglalkoztatót!

Bővebb információért, részletes programajánlatért vegye fel velünk a kapcsolatot!      

Fotógaléria