Cibere vajda és Konc király párviadala

- mesemondás, játék, alakoskodás -


A rendhagyó farsangi program mesemondásra, közösségi játszatásra, és állatalakoskodásra épül, melynek során egy ritkán hallható, igen régi történetet mesélünk el a foglalkozás résztvevőinek. A történetet nem csak passzív hallgatóként, hanem - színházpedagógiai formákat használatával - aktivitást igénylő játszóként is megélhetik.

Cibere vajda és Konc király a jt és a farsang jelképes párviadalát színre hozó dramatikus történet. Az Európa-szerte elterjedt szokásra Magyarországon már a 16. századból vannak feljegyzések. Cibere vajda neve a böjti ételt, a ciberét jelképezi, Konc király pedig a húsos, zsíros ételeket. Európa nagy részén ismert hit szerint Cibere vajda és Konc király vízkeresztkor és húshagyókor harcol egymással. Vízkeresztkor Konc király kerül ki győztesen – kezdődik a farsang –, húshagyókedden Cibere vajda győz, vagyis a böjt veszi át a hatalmat a farsangi konctól. (Forrás: Újváry Zoltán)

Az élőszavas mesemondás, és a dramatikus, szerepjátékra épülő játszatás mellett derekas ízelítőt adunk a magyar néphagyomány izgalmas, és látványos farsangi momentumából, az állatalakoskodó játékból. A foglalkoztató során, a játékunkban kétféleképp kerül elő a forma, a résztevőknek interaktív elemekkel teleszőtt kecske- és medvealakoskodó játékot kínálunk.

A program harsány kikiáltással, toborzással veszi kezdetét, melyhez a kissé neveletlen Kati kecskénk is csatlakozik.

A foglalkoztató játékideje 60 – 90 perc, akár vegyes életkorú csoportnak is kínálható. A résztvevők maximált létszáma 40 fő.

A játszatásra épülő foglalkoztató után – igény esetén – kézműves műhelyt is szívesen kínálunk, melynek során miniatűr kecskét készíthetünk, természetes alapanyagok használatával.


Bővebb információért, részletes ajánlatért vegye fel velünk a kapcsolatot!